Bitininkystė

Ukmergės raj., Mažeikiškių ir Sukinių k. sankirtoje, gražioje vietoje bei ekologiškoje aplinkoje įkurta Žuravliovų giminės sodyba. Sodyboje ir aplink ją – miškai, pievos ir sodai. Mūsų šeimos pagrindinis užsiėmimas yra bitininkystė, kuria užsiimame dvylika metų. Turime dešimt bičių šeimų. Avilius ir kitą bitininkystės inventorių darome patys. Pagridinis bičių renkamas medus yra pievų, gėlių ir miško augalų. Pasirinkome šią veiklą, nes nuo senų senovės bitininkystė buvo viena iš įdomiausių ir paslaptingiausių žemės ūkio šakų, kuri bitininkui ir jo šeimai davė ne vien tik materialinę naudą, bet ir dvasinio peno. Bitės mums labai įdomios, mes jas mylime ir nenustojome stebėtis jų darbštumu bei bendruomeniškumu.

Šiuo metu iš bitininkystės produktų pardavimui dar turime medaus. Per metus parduodame jo apie 400 kg. Kaina yra sutartinė. Išsukamas medus ekologiškai švarus. Sodyba yra nutolusi nuo pramoninių rajonų, arti nėra kelių su dideliais transporto srautais.

Trumpa informacija apie mūsų sodyboje gaunamo medaus rūšis ir savybes: gegužės pabaigoje išsukamas pienių medus, vasaros metų miško augalų medus. Jame yra aviečių, liepos, ožkarožių, gudobelių, karklų (gluosnių), šermukšnių, žemuogių, mėlynių, raudonėlių, čiobrelių, pakalnučių, rugiagėlių, ir kitų augalų nektarų. Miško medus būna maišytas ir su pievų gėlių medumi, kuriame yra dobilų, pienių ir kitų gėlių nektarų.

Miško medus

Miško medus pasižymi labai maloniu aromatu. Jis yra labai sveikas ir turi neginčytinų gydomųjų savybių: antibakterinių, priešuždegiminių. Taip pat miško medus naudojamas ir skausmui malšinti. Jis gerai pasižymėjo gydant kvėpavimo takų susirgimus (uždegiminius ir alerginius). Bitės gamina šį medų iš miško medžių, krūmų ir žolių nektarų.

Liepų medus

Liepų medus dažniausiai naudojamas gydant: slogą, anginą, laringitą, bronchitą, tracheitą (trachėjos uždegimą) ir bronchinę astmą. Liepų (liepžiedžių) medus – tai puiki stiprinanti ir raminanti žmogaus organizmą priemonė. Jis dažniausiai būna šviesus (baltas) ir vertinamas dėl savo malonaus, vos vos kartoko skonio.

Aviečių medus

Aviečių medus ypatingai sveikas peršalus arba susirgus gripu. Naudojamas kaip lokalinė priemonė jis efektyviai gydo stomatitus ir gleivinių uždegimus. Kristalizuojasi. Dažnai būna baltos spalvos ir pasižymi maloniu skoniu.

Klevų medus

Būna dviejų rūšių: skystas ir baltas, o kai susikristalizuoja – po vieno ar dviejų mėnesių – tampa tarsi permatomas, raudonai geltonas.

Pievų medus

Dažnai naudojamas gydant kvėpavimo takus, nervų sistemą, širdį ir virškinimo sistemą. Pievų medus rekomenduojamas žmonėms, patiriantiems didelę fizinę arba protinę įtampą. Šis medus teigiamai veikia žarnyno veiklą. Pievų medaus skonis ir aromatas primeną šviežiai surinktą pievose liepos mėnesį žydinčių gėlių puokštę.

Dobilų medus

Ypač rekomenduojamas peršalus. Dėl to, kad jame yra rauginių medžiagų, dobilų medų rekomenduojama vartoti sergant gleivinių uždegimais bei kenčiant nuo kepenų susirgimų. Šis medus laikomas puikia kraują valančia priemone. Jis renkamas nuo baltųjų ir geltonųjų dobilų bei pasižymi švelniu aromatu ir labai malonių skoniu.

Pienių (kiaulpienių) medus

Aukso geltonumo ar net oranžinės spalvos, labai kvapnus ir tirštas. Greitai susicukruoja. Išsuktas iš korių, po 10 d. tampa klampia mase. Labai vertingas. Gydomas kvėpavimo takų uždegimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, slopinamas skausmas.

Birutė ir Dmitrij Žuravliovai, tel. 861230486; 860371863; el. p. dimaplius@gmail.com